Minus og Peppercorn satser digitalt
Minus og Peppercorn utfordrer verdikjeden i en ny strategi etter Coronakrisen.
Coronakrisen har fått den danske motevirksomheten bak merker som Minus og Peppercorn, til å tenke nytt i forretningsmodellen. Nå sier de farvel til selgere og agenter, og satser på digitalt salg. Dette er en modell som gir gevinster for både miljøet og kundene, ettersom besparelsen går direkte til dem, heter det i en pressemelding fra selskapet.
Hos Redefined Fashion AS, virksomheten bak brands som blant andre Minus og Peppercorn, har Coronakrisen truffet like hardt som ellers i motebransjen. COVID-19 har i de siste seks ukene vært en altoverskyggende utfordring. Det har fått eierne til å tenke utenfor boksen. Derfor avvikles den tradisjonelle måten å selge kolleksjoner på i Skandinavia og Tyskland. Det betyr farvel til selgerne i disse markedene, og en slutt på messeaktivitet. Nå skal kundene venne seg til å gjøre innkjøp digitalt.
- Vi tar selgerne ut av likningen og kobler kundene direkte mot hovedkontoret gjennom vårt system. Til gjengjeld sørger vi for flotte produktbilder, videoer og virtuelle catwalks samt masse fakta om varene, fortelle Chalotte Kjær Bruun. Hun er en av eierne av Redefined Fashion. Hun forteller også at man kan sitte hjemme i sofaen med en kaffe og samtidig legge inn ordre direkte i B2B-shop, som vi allerede kjenner. Dette kan gjøres på det tidspunktet i innsalgsperioden som passer best for kunden selv.
Fokus på verdiskaping for kundene
Motebransjens salgsmetode er tradisjonelt sett preget av relasjoner og følelser, men eierne av Redefined Fashion har etter grundige refleksjoner vurdert at omkostningene er for store og utbyttet for lite, i den tidligere modellen.
- Spør deg selv; hvor mye vil du egentlig betale for en time med selgeren, som kommer innom med litt bakst, en klem og en ny kolleksjon? Det samme gjelder å ta betaling på messen for fremvisning, småprat, en drink eller en god kopp kaffe? Hvor mye er dette egentlig verdt for våre kunder i kroner og øre? Forestill deg at du istedenfor tilbyr den samme kunden en linjerabatt på minst 10 %, hvis de selv legger inn ordre i vårt system. Dette gir, i våre øyne, langt større verdi for kundene og oss, sier Irena Riberholt Jørgensen.
Eierne anerkjenner fullt ut at det stiller andre krav til virksomheten når de lanserer den nye forretningsmodellen.
- Det vil kreve en annen nærhet og veiledning fra vår side. Likevel tror vi på at kundene våre kjenner våre kvaliteter og passformer, og allerede har begynt med tilvenningen til beslutninger basert på virtuelle presentasjoner. Vi ser fram til å snakke direkte med kundene våre, uten omveien med selger. Vi vet godt at vi dermed forplikter oss til å levere sterke og salgbare produkter. Det vil også kreve tilvenning for noen kunder, forteller Irena og Chalotte.
Det faktum at prosessen blir konstant og veldig transparent, var noe av det eierne søkte med den mye metoden. Chalotte og Irena forteller at de i årevis har observert hvordan butikkene kjemper for å tjene penger.
- Vi har merket et tydelig press fra kundene våre når det gjelder markups. Slik den tidligere modellen var skrudd sammen, gikk ikke regnestykket opp. Uansett hvordan vi snur og vender på det, så undergravde vi kun vår egen inntjeningsevne, fordi salgsomkostningene var for høye. Akkurat derfor tror vi på at verdikjeden skal gjøres kortere og mer smidig, sier Irena Riberholt Jørgensen.
Behov for bærekraftige løsninger
Chalotte og Irena forteller at de allerede har snakket med flere av deres kunder, og tilbudt dem den nye forretningsmodellen:
- Reaksjonen var positiv, og det har muliggjort gode og ærlige samtaler med kundene. Vi har valgt å presentere idéen på en videohilsen til alle våre kunder, for å sikre at alle mottar beskjeden samtidig. Etterfulgt av dette har det vært tid til de mer utfyllende samtalene.
Utover det åpenlyse aspektet ved økonomien, går også et av virksomhetens fokusområder hånd i hånd med en ny salgsstrategi.
- Vi har det siste året hatt stort fokus på den sirkulære økonomien og bærekraft, og herunder optimering og sparing av ressurser. Coronakrisen har understreket – mer enn noensinne – at det gir mening å skjære bort det unødvendige; lage mindre kolleksjoner med lengre levetid. Det er rett og slett et krav hvis man vil overleve på den andre siden... Vi har bestemte oss raskt for at vi VIL gjennom denne krisen!”.
- Vi tror ikke på at business as usual er den rette vei ut av en så stor krise. Innovasjon og optimering er avgjørende for at bransjen skal finne fotfeste, sier de to eierne avslutningsvis.