Bærekraftig og nordisk fra MAGGY

- Tidløst design kombinert med god kvalitet, gir vår kolleksjon et miljøaspekt for den bevisste forbruker. Vi tror på bærekraftig mote og er opptatt av møtet mellom estetikk og funksjonalitet.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Marianne Kollerøs, Martine Remsøy og Gyri Wahl, som startet klesmerket MAGGY i 2013.

Produktene gjenspeiler den nordiske naturen, der de ulike årstidene kommer til uttrykk i form av funksjonalitet, snitt og naturlige materialer. Kolleksjonen består blant annet av tynne og tykke strikkeplagg, bluser, kjoler, skjørt i ulike materialer som silke, bomull og lin. I tillegg bager og vesker i skinn.

- Mest av alt bruker vi merinoull i strikkeplaggene våre. Ull som har egenskaper som gir optimale plagg sommer som vinter, og som dessuten er biologisk nedbrytbar. Det er ikke helse- eller miljøskadelige stoffer i MAGGY sine produkter. Produksjon av materialer foregår på en etisk forsvarlig måte og belaster miljøet minst mulig.

Vi møter Gyri og Ceclie i deres showroom i Norwegian Fashion Center.

De viser fram sine produkter og gir samtidig noen praktiske opplysninger og tips om ullprodukter.

- Er det sant at ullplagg nupper mer på noen mennesker enn andre, eller er det en myte?

- Det stemmer. Men det er flere årsaker til dette. For det første er ull et materiale som lever. Ulla bruser når det er kaldt og trekker seg litt sammen når det er fuktig. Går man på et syntetisk gulv, så har det også noe å si. Det kan også ha noe å si hvilken veskestropp du har, bilbelte, og materialet på innsiden av jakken man har utenpå. Dette kan også skape en friksjon og lage nupper. Så det er mange ting som kan påvirke ulla til å nuppe, men det er ingenting som er nuppefritt. Da er i så fall ulla nesten blandet bort.

Som oftest er det lett å fjerne disse nuppene, gjerne med spesialkam med små tagger som man drar over produktet. Man kan også dra over med barberhøvel, da må man være forsiktig. En elektrisk nuppefjerner er også tilgjengelig på markedet. Man kan også legge produktet i fryseren noen timer. Da knekker fiberen og man kan riste plagget. Det er viktig å huske at ull er et naturfiber som lever.

- Hvordan vasker man ull?

-Ullprodukter har mange gode egenskaper, blant annet setter det seg mindre lukt i i ull. Dermed krever ull sjeldnere vask. Man kan lufte produktene og man sparer miljøet for vann, vaskemidler og energi. Skal man vaske ullprodukter er det viktig å vaske på ullprogram, eller håndvask. Bruk også et vaskemiddel som er egnet for ull. Et vanlig vaskemiddel inneholder enzymer og blekemiddel som kan ødelegge ullfibrene. Når produktet er ferdig vasket og sentrifugert på ullprogram er det bare å henge det opp til tørking.