Black Rat viser i New York og Oslo

Det norske klesmerket Black Rat skal vise sin nyeste kolleksjon på Oslo Runway og New York Fashion Week.

Publisert Sist oppdatert

Black Rat ble etablert av designer Siri Sveen Haaland (30) i desember 2012. Siden den tid har hun laget fem kolleksjoner, der den ene, «Team Oslo», ble tatt inn i klesgiganten Topshop og solgt i deres flaggskip i Oxford Street i London.

Forrige kolleksjon, «Rabinowitz», ble en beryktet kolleksjon her i norske medier før den ble vist i sin helhet under New York Fashion Week i februar i fjor. Visningen resulterte at merket ble tatt inn i varmen i et New York-basert designerkollektiv med egen butikk i SoHo, på Manhattan. I november i fjor ble merket også tatt inn i Wolf & Badger som ligger i fasjonable Dover Street, Mayfair i London.

Oslo og New York

Nå har Black Rat satt i gang et nytt kolleksjons-prosjekt som vil bli presentert i flere deler. Først sammen med DIO – Designers In Oslo under Oslo Runway 28. Januar, på Kulturhuset i Oslo. Visningsformatet vil trosse den tradisjonelle catwalken og heller være en utstilling med levende modeller. Utstillingen er åpen i to timer, fra klokka 15.00 til17.00.

- Jeg gleder meg veldig til å presentere kolleksjonen både i Oslo og New York. I Oslo blir det ekstra spesielt med familie, venner og kjente i det utradisjonelle utstillingsformatet sammen med gjengen i DIO, sier designer - Siri Sveen Haaland.

9. februar vises kolleksjonen på runwayen under New York Fashion Week, i et show sammen med seks andre klesdesignere fra designerkollektivet Flying Solo. Alle klesdesignerne samarbeider også med en smykkedesigner og en skodesigner hver. Black Rat skal samarbeide med smykkemerket The Modern Tales og skomerket Iri.

- I New York er det veldig gøy å være designer under Fashion Week. Det er som et høydepunkt for hele byen og designerne er stjernene. Jeg syns det også er veldig stort å samarbeide med The Modern Tales og Iri. Jeg er fan av begge merkene og vi tror alle at kombinasjonen av oss kommer til å rocke den runwayen. Å få vise på Pier 59 Studios under NYFW blir nok det største jeg har gjort til nå, sier Siri Sveen Haaland.

Inspirert av norsk skam

Kolleksjonen er et videre arbeid av Designprosjekt 1814. Et prosjekt i regi av Norwegian Fashion Institute som ved grunnlovsjubileet i 2014 valgte ut 10 norske designere til å tolke norsk grunnlov og kultur gjennom klær.

Kolleksjonen ”Ansatt/Innsatt” henter inspirasjon fra boken ”Skammens Historie” av Sigmund Aas og Thomas Vestgården, som blant annet beskriver at den norske stat stått bak en rekke overgrep mot egne innbyggere gjennom historien. Samer, rom-folk, homofile og psykisk syke er eksempler på kategoriserte mennesker som har etter norsk lov blitt institusjonalisert på grunn av deres opphav, religion, legning eller sinnstilstand.

I disse institusjonene ble man uniformert enten som ansatt eller innsatt. Vekter eller fange. Lege eller pasient. Sterk eller svak.

- I denne kolleksjonen har jeg utfordret meg veldig på det tekniske. Kolleksjonen er laget i 100 prosent ull, og jeg har brukt en rekke teknikker som har røtter i vår egen håndverkstradisjon. Den vakreste, men mørkeste kolleksjonen jeg har laget så lang, sier Sveen Haaland.

Ved siden av Black Rat jobber Siri som bunad-syerske i familiebedriften Sidserk Systue. I ”Ansatt/Innsatt” finner man utelukkende teknikker hentet fra bunadsøm. En finner ingen borrelåser, glidelåser eller syntetiske materialer i de nye plaggene. (Pressemelding)