Kolleksjon med samiske røtter

Tonje Plur, designer/kunsthåndverker har laget et kleskolleksjon inspirert av sine venner i Karasjok og er en hyllest til samisk ungdomskultur og håndverk

Publisert Sist oppdatert

I påsken viser hun et utvalg avsin kolleksjon på Sámi Dáiddaguovddáš (SDG) som en pop-up utstilling i foajeen. I tillegg vises en kortfilm av Tonje Plur og Marvin Pope som ble filmet i Karasjok i påsken i fjor.

Tonje Plur er klesdesigner uteksaminert med master fra Kunsthøgskolen i Oslo i 2017. Hun har også et svennebrev i kjole- og draktsøm og bakgrunn i tekstilhåndverk. Hennes arbeider preges av tekstile overflateteknikker, strikk og farger.

Mine arbeider ligger i skjæringspunktet mellom tekstilkunst og klesdesign. Jeg arbeider med klær og tekstiler som en måte å uttrykke meg på. Et utdrag av kolleksjonen vises i utstillingen, inkludert antrekket Čammo som er innkjøpt av Nasjonalmuseet, sier Plur.

Inspirasjonen til Tonjes nyeste kolleksjon er hentet fra hennes venner i Karasjok og deres kontoer på sosiale medier. Kolleksjonen kan fremstå som en collage av dette. Det er natur, fest, snøscootere og hunder om hverandre – samlet i en kolleksjon og uttrykt gjennom silhuetter og tekstile overflater.