Gunn Anne Vinje Lyngstad

Lanserer sporbare klær for å sikre dyrevelferd

For å hjelpe forbrukerne til å ta dyrevennlige og mer bærekraftige valg, har norske Lanullva lagt om hele klesproduksjonen for å gjøre den sporbar.

– Det gjør at forbrukerne selv kan følge en genser helt fra postkassen eller butikken og tilbake til gården den er produsert på, ved hjelp av en QR-kode på plagget. Med en transparent verdikjede gjør vi det enklere å velge dyrevennlig, sier Gunn Anne Vinje Lyngstad, eier og direktør for innovasjon og bærekraft i Lanullva.

Med en transparent verdikjede gjør vi det enklere å velge dyrevennlig, sier Gunn Anne Vinje Lyngstad

Med seg på laget har de selskapet Nativa, som sertifiserer produksjonen gjennom tredjeparts sertifisører. Med blockchainteknologi kan de følge produksjonen steg for steg, og sikre at det ikke skjer juks underveis.

– Bransjen har et tillitsproblem der det er umulig for forbrukerne å skille mellom hvilke aktører som er seriøse og hvem som bare grønnvasker, sier Lyngstad.

Hun begynte denne omleggingen for to år siden, og har selv undersøkt dyrevelferds- og arbeidsforholdene i Uruguay, der merinoullen produseres.

– Det har vært en ekstrem læringskurve for meg som bedriftseier. Min erfaring er at det har skjedd utrolig mye bra i bransjen de siste årene. Utfordringen vi klesprodusenter står overfor, er at det ikke er noen felles merkeordning for forbrukerne som gjør det enkelt å velge. Derfor har vi samarbeidet med Nativa om denne sertifiseringen for å sikre at vi som en liten, norsk produsent av ullklær tilfredsstiller høye krav til dyrevelferd og bærekraft, sier hun.

Dyrevernalliansen er nå i gang med en kartlegging av sertifiseringsordninger for ull. Blant annet vurderes det om de ulike ordningene har tredjepartssertifisering og sporing i verdikjeden.

Live Kleveland

Nativa, med Lanullva som eneste norske klesmerke, kommer ut som en av de få anbefalte i ullsertifiseringsordningene.

– Vi gir grønt lys for Nativa. Vi er glade for å trekke fram klesprodusenter som Lanullva, som tar dyrevelferd på alvor. Det er viktig å gjøre de gode klesmerkene godt kjent for å hjelpe forbrukerne når de skal gjøre sine valg, sier Live Kleveland, kommunikasjonsleder i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen samarbeider med internasjonale dyrevernorganisasjoner for å stoppe mulesing av merinosau. Mulesing betyr å skjære av hudfolder på bakparten av sauen, på grunn av fluelarver som setter seg i disse hudfoldene.

– Dette er lemlesting, og unødvendig hvis sauebonden iverksetter forebyggende tiltak, for eksempel benytter en sauerase uten unaturlig mye hud. Det kan være kostnadskrevende og tar mer tid, sier Live Kleveland.

Powered by Labrador CMS