Norsk ullmote fra Hvaler
Hvalerbedriften Gullfugl AS lanserer i disse dager en bærekraftig strikkekolleksjon, ”Grågås” med eget garn i ull fra norsk, hvit sau.
Gullfugl står bak en ny kolleksjon med gensere og jakker i norsk ull. Bedriften har tatt mål av seg til å skape bærekraftige, naturlige klær for det norske markedet basert på denne flotte naturressursen.
For å produsere plaggene må ulla ut på reise. Bøndene selger ulla til Nortura som selger den videre til England hvor den blir vasket. Spinnerier i Europa kan kjøpe den vaskede ulla fra England, farge den i ønskede farger og spinne den på industrielle garnspoler som benyttes i strikkeproduksjonen.
- Jeg leste at mye ull blir brent fordi man ikke har anvendelsesområder for den. Ullprisen er dessuten så lav at mange sauebønder velger å ikke selge den. Dette fikk meg til å få lyst til å prøve å benytte denne unike naturressursen i norske strikkeklær. Målet har vært å skape bærekraftige klær for det norske markedet, sier designer og innehaver av Gullfugl, Elisabeth Gullner.
- De etablerte garnprodusentene har lenge produsert garnnøster i norsk ull for hobbymarkedet, men det er relativt nytt å benytte denne ulla i industriell produksjon.
Industriell produksjon i Norge har vist seg å ikke være lønnsomt for en liten nisjeprodusent som Gullfugl. Det krever maskiner, kompetanse og arbeidskraft med norsk lønn. Gullfugl hadde egen strikkefabrikk i Drøbak i 4 år, men så ble hele produksjonen lagt til 3 fabrikker i Litauen.
- De baltiske landene har en levende og aktiv tekstiltradisjon. De er flinke og takknemlige, det er moro å kunne gi dem arbeid så de kan ha en inntekt. Jeg føler jeg har god kontroll med produksjonen og arbiedsforholdene på en måte som gjør at jeg kan ta ansvar for sluttproduktene.
Ull har mange gode egenskaper som klimabevisste nordmenn kan sette pris på. Ull blir til jord i løpet av et år i kompost. Ull er lunt og varmt i et kaldt klima, og gjør godt for verkende ledd og raumatiske plager. Ull er i tillegg selvrensende og varmeregulerende.
Gullfugl har de seneste årene etablert seg som en nisjeprodusent av tidløse basisklær i 100% fin merinoull. Den norske ulla kommer som et supplement til merinoullen. Merinoull har man innerst på kroppen. De norske ulla har man utenpå.
Den nye kolleksjonen skal presenteres på rom 516 Moteforum under Moteuken og på Oslo Design Fair (ODF) 28. til 30. august.