syerske.jpg

Pris til kambodsjanske tekstilarbeidere

Arthur Svenssons internasjonale pris for faglige rettigheter 2012 gis til det kambodsjanske tekstilarbeiderforbundet C.CAWDU (Coalition of Cambodian Apparal Workers Union).

Publisert

Illustrasjonsfoto: colourbox.com

(NTB:) Bak tildelingen står en bredt sammensatt jury av tidligere norske fagforeningsledere: Gerd-Liv Valla og Yngve Hågensen (LO), Randi Bjørgen (YS), Helga Hjetland (Norsk Lærerlag), Liv Tørres og Finn Erik Thoresen (Norsk Folkehjelp), og Leif Sande fra Industri Energi.

Kjemper for rettigheter under farlige forhold

Prisen gis til en person eller organisasjon som har utmerket seg i kampen for faglige rettigheter. Prisen er på 500.000 kroner, og deles ut hvert år basert på forslag fra fagforeninger og tillitsvalgte fra hele verden.- Arthur Svenssons internasjonale pris er først og fremst en håndsrekning - og en anerkjennelse - til tillitsvalgte og fagorganiserte rundt om i verden som kjemper for faglige rettigheter under farlige forhold, sier Leif Sande, juryleder og forbundsleder i LO-forbundet Industri Energi, som har tatt initiativet til prisen.

- De store kleskjedene må ta større ansvar

Begrunnelsen for tildelingen til tekstilarbeiderne i Kambodsja er at disse gjennom flere år har kjempet en modig kamp for for bedre arbeidsforhold og for ei lønn til å leve av. Fagforeningsaktivitet er farlig i Kambodsja. C.CAWDU er ofte utsatt for vold, drap og fengsling av sine fagforeningsaktive.

- Store kleskjeder som Hennes & Mauritz må ta et mye større ansvar for disse kvinnenes arbeidsforhold. De arbeider døgnet rundt for til luselønn for at vi skal få billige klær. Nå må de store kleskjedene ta et etisk ansvar og rydde opp, sier Sande.300.000 kambodsjanere - i hovedsak kvinner - er tekstilarbeidere. Klær er Kambodsjas viktigste eksportvare, og en næring i vekst. Minstelønnen for kambodsjanske tekstilarbeidere er 350 kroner i måneden.

(NTB)

KONTAKT

P.b. 130, N-2261 Kirkenær
469 41 000 redaksjonen@tekstilforum.no

Redaktør:
Georg Mathisen
90 93 28 97