bestseller_lite
bestseller_lite

– Selger giftige klær

Ny Greenpeace-rapport hevder at klesgiganten Bestseller selger klær som inneholder hormonforstyrrende miljøgifter.

Publisert

Ifølge Greenpeace-rapporten «Toxic Threads», som ble sluppet i Danmark i går, inneholder klærne fra Bestseller miljøgiften NPE, som kan gi alvorlige konsekvenser for menneskers hormonsystem.

- Veldokumentert

Når man vasker klær som inneholder denne stofftypen, forsvinner det ut med avløpsvannet og blir omdannet til miljøgiften NP, som kan svekke menns sædkvalitet, forårsake fedme og sende barn tidligere ut i puberteten.

Ifølge miljøkjemiker Rikke Bille er det veldokumentert at dette stoffet gir store forstyrrelser i hormonsystemet:– Det viser en rekke forsøk på rotter. Stoffet har ikke blitt testet på mennesker, av gode grunner. Men det finnes masse data på dette, og det er anerkjent, sier hun til tv2.dk.

- Klærne er lovlige

Bestseller har en rekke utsalgssteder i Norge, og kommunikasjonsdirektør Mogens Werge i Bestseller sier til NRK.no at stoffet kan finnes også i de norske klærne. Han understreker imidlertid at det er underleverandørene som har brutt en avtale:

– Vi arbeider hver eneste dag for at dette skal ut. Våre leverandører har skrevet under på at dette stoffet ikke skal forekomme i klærne våre, men vi ser både selv og av denne Greenpeace-rapporten at dette skjer, sier Werge til NRK og hevder at klærne uansett er lovlige.

I kjølevannet av avsløringen vurderer nå Bestseller å bryte med sine leverandører, skriver NRK.

" Du kan lese Greenpeace-rapporten «Toxic Threads» her (tv2.dk / NRK.no)

Powered by Labrador CMS