debutanmt-2
debutanmt-2

Rocka OFW-debutant

Siri Sveen Haaland, som står bak det nye merket Black Rat, er kåret til sesongens debutant på Oslo Fashion Week.

Publisert Sist oppdatert

Siri fikk vise hele sin kolleksjon på OFW-åpningen. En fantastisk måte å vise klærne på, sie rhun.

– Denne utnevnelsen betyr mye for meg, det er kjempestort! Å være sesongens debutant innebærer mye presse og oppmerksomhet. I tillegg får man en arena å vise seg på, sier 25-åringen til Tekstilforum, og legger til:

– Jeg er den eneste som får vise en full kolleksjon her på Astrup Fearney museet, og det synes jeg er kjempegøy! Jeg er veldig fan av arrangementet. Det setter fokus på det kunstneriske aspektet ved mote. Klesdesign er en kunstform, det handler om å uttrykke seg selv.

Siri forteller at hun ble veldig fornøyd og glad da hun fikk vite det skulle være en utstilling, og ikke en tradisjonell visning

– Det passer meg bra. Jeg lager mye mørke og svarte klær, og detaljene forsvinner fort på en visning, sier hun.

Skredderfamilie

Siri kommer fra Sveio i Hordaland, der hun vokste opp i en skredderfamilie.

– Mor og mormor drev systue og sydde bunader, og jeg har alltid sydd så lenge jeg kan huske, sier hun.

Interessen og talentet for søm førte henne til moteskolen Esmod, der hun spesialiserte seg innen herreklær. Hun ble uteksaminert fra Esmod i 2009, og med avgangskolleksjonen vant hun prisen for «Best Menswear Design».

– Etter dette har jeg jobbet som designer for forskjellige merker, og bygget opp erfaring. Jeg ville ikke gå ut med noe eget før jeg følte meg klar og trygg, sier hun.

Høstkolleksjonen hun viser under Oslo Fashion Week inneholder klær for både menn og kvinner, og er inspirert av norske undergrunnsmiljøer og rockmusikk. Merkenavnet Black Rat henspiller på undergrunn, varighet og kvalitet. Rotten er et av de mest overlevelsesdyktige pattedyrene – de er fargeblinde, smarte og streifer rundt i undergrunnen.

Hun er opptatt av at klærne skal vare lenge, og jobber derfor med ull som hovedmateriale, supplert med litt bomull og lær.