Sort tekstil merket med '100% Polyester'
Kjemisk resirkulering gjør det mulig å resirkulere polyestertekstiler uten at kvaliteten forringes.

Ett skritt nærmere kjemisk material­gjenvinnings­anlegg i Norge

Plast Nordic har fått på plass investor for å utvikle en industriell løsning for å resirkulere plast og tekstiler på en større skala.

Målet er å åpne den første fabrikken i Norden innen 2028, skriver NG&TA på sine nettsider. Sammen med Norner AS og Dr. Marianna Sarkissova og hennes team i Sveits, satser Plast Nordic på å etablere flere fullskala fabrikker, også i Norge. Dette vil markere et stort skritt fremover for resirkuleringsteknologi i regionen.

Sirkulært uten kvalitetsforringelse

I Norden genereres det årlig over 400.000 tonn PET-avfall, som nå kan resirkuleres til nye råvarer ved hjelp av kjemisk resirkulering. Denne innovative metoden gjør det mulig å tilbakeføre plastemballasje og polyestertekstiler til deres opprinnelige kjemikalier, og oppnå sirkularitet uten kvalitetsforringelse. Dette er kun mulig ved hjelp av kjemisk resirkulering.

– Godt forarbeid og tilgang til unik teknologi er en bra start for et stort industriprosjekt som dette. Men man må også ha de rette industripartnerne som forstår sektorens kompleksitet og dynamikk, og som kan bidra med R&D kapasitet, nettverk og kapital. Det får vi nå, sier Rune Byremo, prosjektleder i Plast Nordic.

Drar nytte av verdensledende kompetanse

Norner, et forskningsmiljø innen plast i Norge med over 40 års erfaring, vil spille en sentral rolle i dette samarbeidet. Basert i Porsgrunn, tilbyr Norner avanserte laboratorier, polymeriseringsenheter og prosesspilotanlegg som støtter utviklingen av industrielle løsninger. Deres erfaring og teknologiske kapasitet vil være avgjørende for å realisere målene om full sirkularitet.

Rune Byremo i Plast Nordic og Kjetil Larsen, daglig leder i Norner, sammen med Dr. Marianna Sarkissova, har inngått et strategisk samarbeid for å oppnå betydelige resultater innen resirkulering av plastemballasje og polyestertekstiler. Dette partnerskapet vil dra nytte av verdensledende kompetanse innen plastverdikjeden og vil åpne for et globalt nettverk av aktører innen PET, fra tekstil- og emballasjeprodusenter til store merkevareeiere.

– NF&TA har fulgt Plast Nordic over flere år, og jobber for å sikre at kompetanse og næringsutvikling skjer i Norge. Derfor er det et fremskritt og gledelig at Plast Nordic jobber for å etablere anlegg lokalt og tiltrekker seg spennende forskningskompetanse i prosessen, sier Linda Refvik, CEO i NF&TA.

(NF&TA)

Powered by Labrador CMS