Moderne fortid og komfort i damemoten

Sesongen høst/vinter 20/21 starter et nytt tiår, men finner inspirasjon fra fortiden. SPOTT har analysert leverandørenes kolleksjoner til høst/vinter 20/21 og funnet sesongens viktigste trender, som byr på Modern Heritage, Cosy Comfort, The denim look og Autumn Feel. Les mer om treder og innkjøpsråd i messeutgaven av Tekstilforum!

Publisert Sist oppdatert

Av Anja Bisgaard Gaede, SPOTT trends & business

Modern Heritage er en moderne retro- stil, mens Cosy Comfort legger opp til å kose seg i nøytrale farger. Autumn Feel byr på farger og myke høstmønstre. Sesongens yttertøy fokuserer på tekstur og mønstre.

MODERN HERITAGE

Tidligere tidsperioder blir revidert og modernisert i et moderne og likevel historisk uttrykk. Det kan både være 70-tallet og helt tilbake til romantikken. Med andre ord er det borgerskapets stil som moderniseres. Modern Heritage er et romantisk og luksuriøst uttrykk som også inkluderer fortsettelsen av lange lengder fra forrige vintersesong. Krager, store ermer og brosjer vinner fram igjen, men de blir satt sammen med moderne elementer, for eksempel jeans og andre casual plagg. Fargene i Modern Heritage er dype og feminine, blanke og matte og i variasjoner fra petroleumsblått til støvete pasteller som rosa, samt svart og hvitt.

COSY COMFORT

Fargene til Cosy Comfort trenden er harmoniske, nøytrale farger som beige, sand og lyse brune nyanser. Fargene anvendes tone på tone på hele looket, og stilen er komfortable plagg i strikk, bomull og ull. Samtidig er Cosy Comfort en trend med fokus på funksjon, og der komfort er helt avgjørende for trenden. Cosy Comfort skal ses som en reaksjon mot sesongbasert mote, idet trenden er kan anvendes hele året og dermed vare lenger. Samtidig favner trenden mange stiler fra casual til formell - fra myk strikk til formell ulldress. Cosy Comfort er åpenbar som en overgang mellom sommer og høst, og opplagt til mange forskjellige kunder.

AUTUMN FEEL

Maxikjolen og todelte sett med mønstre i høstens farger har vært bredt representert blant leverandørenes kolleksjoner. Særlig maxikjolen har vært populær i flere sesonger og fortsetter også høsten 20/21. For å matche sesongen styles maxi-kjolen gjerne med varm strikk og lange støvler, sneakers eller fjellstøvler. Mønstre er store blomstermotiver i fargerike høstfarger, hvor særlig de røde og grønne nyanser anvendes. Det todelte settet hvor topp og underdel har identiske mønstre, er et alternativ til maksikjolen med samme fargerike høstuttrykk. Autumn Feel er en trend og stil som har en bred appell og kommersiell styrke, og dermed en «must-have» for sesongen.

THE DENIM LOOK

Sesongens denim look er dominert av et look som kombinerer strikk og lyse jeans med bredde. Av forskjellige detaljer finnes avkortede bukseben og høyt liv til de forskjellige jeanstypene. Jeans kan styles med strikk i flere farger eller skjorte. Strikkeplaggene er gjerne oversize og grovstrikket i sterke farger. Jeansene er lyse med forskjellige vaske-effekter og silhuetter. The Denim look er en trend og et look som gir et moteriktig, ungt og casual uttrykk.

YTTERTØY MED TEKSTUR OG MØNSTRE

Forskjellige teksturer i tekstilene er utbredt blant høstens motemerker. Tekstilene varierer fra ull, kunstig pels, tweed og teddy bear tekstil, mens fellestrekkene er overflater med tekstur og i noen tilfeller også mønstre. Det kan også være varianter hvor forskjellige tekstiler kombineres i samme jakke. Teddy bear- tekstilet anvendes særlig til jakker i nøytrale farger, og anvendes til trenden Cosy & Comfort å fullende tone på tone uttrykket. En annen og viktig retning innenfor yttertøy for høst/vinter 20/21 er også volum og et vattert uttrykk. Inspirasjonen kommer fra funksjonelt yttertøy som tilføres en moteriktig silhuett.